Otellerde Klima Havalandırma Uygulamaları
1- Otellerde yatak odaları arasında ses geçişlerinin önlenmesi için,
ortak egzoz kanallarında önlem alınmalıdır.Bu amaçla egzoz kanalı branşmanlarına ses yutucu yerleştirilebilir veya her oda uzun bir branşman ile ana kanala bağlanır.Bir diğer çözüm ise katların egzoz kanallarının ses geçmesin diye ayrı ayrı kanal yapılmasıdır.
2- Otellerde yatak odaları klima santralının çıkış havası sıcaklığı ısıtma mevsiminde 18 C’ye ayarlanabilir.(Serpantin hesabı 26 C olarak hesaplanır.)
* Kullanılmayan odalarda fan-coil emişine verilen hava emiş menfezinden kısa devre yaparak nabyodan egzoz edilir.Bu nedenle taze hava fanları emiş kutusu yerine, odaya mümkünse direkt üflemelidir.
* Klima santrali yukarıda olduğunda ; oda sıcaklığı (20-22 C) ile santralden çıkış havası sıcaklığı (18 C) arasındaki sıcaklık farkı doğal sirkülasyon sağlar.Bu ters baca etkisi uzak noktadaki odaya kadar olan basınç kayıplarının getirdiği olumsuzluğu , az da olsa dengeler.
* Ancak tersine durumlarda , üfleme havası sıcaklığının oda havasına göre yoğunluk farkının getireceği direnç dikkate alınmalıdır.
* İşletmede ciddi ekonomi elde edilir.
* Asansör makie daireleri yaz aylarında sıcak günlerde aşırı ısınıp , termik attırabilir.Yatak katları egzoz havası asansör makine dairesine verilip karşı duvartipi panjurdan dışarıya atılabilir.(Otelde bu sorun oluşmuş ve çözümlenmiş )